• darkblurbg

Hoe kan psychosociale therapie je hierin ondersteunen

Herstel van kwaliteit van leven, hulp en ondersteuning bij het krijgen van grip op wat er gebeurt.

Als er sprake is van een erfelijke aanleg voor kanker in je familie kun je door wat er allemaal op je afkomt uit je evenwicht raken. Je ‘normale’ manier van omgaan met tegenslagen helpt je nu niet. Je merkt dat je niet functioneert zoals je deed, je voelt je niet lekker in je vel. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten. Er kunnen lichamelijke of emotionele klachten ontstaan. Je kunt je moe voelen, slecht slapen, verdrietig, boos of somber zijn, je schuldig voelen. Ieder mens is anders en gaat op zijn heel eigen manier om met waar hij in zijn leven tegenaan loopt.
Bij dit proces kun je hulp vragen aan een professional. Deze kan je ondersteunen en begeleiden bij de verwerking van wat er speelt. Ontdekken hoe je er mee om kunt gaan zodat je je leven weer op kunt pakken op de manier die jij wilt en die bij je past.

Als je te maken krijgt met een erfelijke aanleg voor kanker kan dat op veel manieren. Iemand in je familie kan ziek worden.
Je bent al vroeg in aanraking gekomen met ziekte of het overlijden van een dierbare in de familie.
Je wordt geconfronteerd met deze erfelijke aanleg bij jezelf of bij je dierbaren.
Hoe ga je daarmee om, nu op dit moment en later als ook anderen hierbij betrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen.
Er kan behoefte zijn aan meer grip, hoe ga ik om met deze situatie. Welke keuze wil ik maken? Wat is voor mij hierin belangrijk en hoe zorg ik goed voor mezelf?
Hoe wil ik het leven leven!

Verschillende thema’s die langs kunnen komen

  • verwerking van ziekte en overlijden in de familie
  • erfelijke aanleg, wil ik het weten? wel of niet laten testen
  • nu weet ik het, en wat nu? preventieve ingreep of screening
  • verwerken van de uitslag, verwerking na operatie. Je leven oppakken
  • omgaan met angst, verdriet, seksualiteit, je omgeving, je familie
  • kinderen…..en hoe vertel je het?
  • schuldgevoelens
  • emoties: angst, verdriet, woede, machteloosheid, eenzaamheid, onzekerheid

Anne is ervaringsdeskundig op het gebied van BRCA1 en betrokken geweest bij de oprichting van Oncogen, patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke of familiaire aanleg voor borst- en eierstokkanker.
Als psychosociaal therapeut wil ik mijn eigen ervaring op het gebied van erfelijke aanleg voor kanker en rouwverwerking meenemen in de professionele begeleiding van andere mensen. Mensen die te maken krijgen met een uitslag die consequenties heeft voor hun hele leven. Onoverzichtelijke consequenties. Een uitslag die vragen oproept.
Hoe je daarmee omgaat is aan jou, ieder leeft zijn eigen leven, op geheel eigen wijze. Het gaat erom dat de door jouw gemaakte keuzes passen bij jouw waarden. Zo kun jij ervoor zorgen dat je je eigen leven ten volle kunt leven